Iskanje Iskanje

Tržnice

Med ljubljanskimi tržnicami, s katerimi upravlja Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. (v nadaljevanju JP LPT d.o.o.), je najbolj poznana osrednja ljubljanska tržnica, ki se nahaja v središču mesta Ljubljana. Sestavljajo jo Plečnikove tržnice s štirimi arkadami, stebriščno lopo in prodajalno Zvonček, na Adamič Lundrovem nabrežju 2-7, pokrita tržnica v stavbi semenišča na Pogačarjevem trgu 1 in zunanja tržnica na Vodnikovem trgu, Pogačarjevem trgu in Dolničarjevi ulici.

Tržnice živijo v svojih ciklih: tedenskem, mesečnem, letnem in najpomembnejšem dnevnem. Vsako jutro prodajalci napolnijo trg z najrazličnejšim blagom, ki ga razstavijo po stojnicah, prodajnih mizah, trgovskih vozičkih, vitrinah, kioskih,… Tržnice imajo svoj čar v vseh letnih časih. V času pomladi, ko se prikažejo prvi sončni žarki, obiskovalcem ponujajo prvo zelenjavo in cvetje. Poleti se obiskovalci ob nakupu svežega sadja in zelenjave radi ohladijo v senci ob hladni pijači. Jeseni vsi hitijo, da si nakupijo ozimnico. Pozimi, ko se življenje upočasni, pa ljudje radi kupujejo šunke, klobase in kislo zelje.

Skorajda ni pridelka oziroma izdelka, ki ga ne bi našli na tržnici. Na tržnici kmetijski pridelovalci in drugi prodajalci prodajajo vse vrste sadja in zelenjave, gobe in gozdne sadeže, meso in mesne izdelke, mlečne izdelke, cvetje in sadike, zdravilna zelišča. Poleg tega na tržnici najdemo izdelke suhe robe in lončarstva, spominke, tekstil in obutev ter razne druge izdelke.

JP LPT d.o.o. na podlagi Odloka o urejanju in čiščenju javnih tržnic upravlja poleg osrednje ljubljanske tržnice tudi s tržnicami Bežigrad, Moste, Koseze in Žale. V Sklepu tržnega reda je določen obratovalni čas tržnic in seznam blaga, s katerim se trguje na tržnicah. Cene za najem prostorov in opreme so določene v Ceniku JP LPT d.o.o. za uporabo tržnih prostorov in storitev.

V Pravilniku o tržnem redu na tržnih lokacijah JP LPT d.o.o. je opredeljena dejavnost JP LPT d.o.o., njegove pristojnosti in dolžnosti, pravice in dolžnosti uporabnikov, način pridobitve prodajnega prostora, minimalni pogoji poslovanja v poslovnih prostorih in minimalni pogoji prodaje zunaj prodajaln, način prodaje ter določbe za obiskovalce oziroma kupce, ki veljajo na naslednjih tržnih lokacijah: osrednji ljubljanski tržnici, tržnici Bežigrad, tržnici Moste, tržnici Koseze, tržnici Žale, kakor tudi v odprtih prodajnih prostorih na pokopališčih Žale in Vič, odprtih prodajnih prostorih na lokaciji Cesta dveh cesarjev ter prodajnih prostorih na lokaciji posameznih parkirišč, tudi na P+ R. Cene za najem prodajnih prostorov, storitev in materialov na lokacijah pokopališč, parkirišč in na Cesti dveh cesarjev so določene v Ceniku storitev, materialov in najemov za drugo/tržno dejavnost JP LPT d. o. o.

Za dovoz in odvoz blaga in embalaže morajo najemniki prodajnih prostorov upoštevati določila iz Pravilnika JP LPT d. o. o. o dovozu in odvozu blaga in embalaže.

Oddajanje prodajnih prostorov je urejeno v Pravilniku JP LPT d. o. o. o oddajanju prodajnih prostorov in v Pravilniku JP LPT d. o. o. o kategorizaciji prodajnih prostorov.

Ta stran uporablja piškotke


Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični.

Več informacij