Iskanje Iskanje

Dostopnost

Vsem, ki obiščete spletno mesto LPT, želimo, da se počutite dobrodošle in imate dobro uporabniško izkušnjo. Uporabo našega spletnega mesta želimo približati najširšemu krogu uporabnikom, zato spletna mesta in aplikacije skušamo oblikovati tako, da so prilagojene za uporabo slepim in slabovidnim, gluhim, ljudem z disleksijo in uporabnikom z motnjami razumevanja.

LPT se zavezuje omogočati dostopnost za svoje spletne strani in mobilne aplikacije v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Da bi zagotovili pozitivno uporabniško izkušnjo spletnih mest in mobilnih aplikacij Finančne uprave RS za vse uporabnike, smo pri izdelavi sledili smernicam World Wide Web Consortiuma (W3C) in smernice iniciative o dostopnosti spletnih informacij in storitev (WAI).

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://www.lpt.si/.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona, brajevo vrstico),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške), omogoča pomikanje po spletni strani, vendar ne podpira gibanja znotraj harmoničnega menija,
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče https://www.lpt.si/ je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletne strani https://www.lpt.si/ nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • video posnetki, ki zaradi nesorazmernega bremena niso opremljeni z znakovnim jezikom in s podnapisi. Organ nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi za organ nastale znatne finančne posledice, če bi hotel vso vsebino prevesti v znakovni jezik, saj je obseg vsebine velik.
 • vse fotografije na spletnih mestih še niso opremljene z opisi oziroma še nimajo ustreznega alternativnega besedila,
 • različne kompleksne tabele s podatki.

Dostopne alternative

Vse informacije, ki so dostopne na spletni strani LPT, lahko dobite:

 • na telefonski številki 01 300 12 00 v času uradnih ur,
 • na elektronskem naslovu info@lpt.si,
 • osebno v času uradnih ur.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 19. aprila 2023 na podlagi samoocene.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletnem mestu https://www.lpt.si/ kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o.
Kopitarjeva ulica 2, Ljubljana
Telefon: 01 300 12 00
E-pošta: info@lpt.si

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Informacije o inšpekcijskem nadzoru

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
01 555 58 48
gp.irsid@gov.si

Ta stran uporablja piškotke


Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.