Iskanje Iskanje

Podeželje v mestu Ljubljana

Datum

Sobota, 23. 9. 2023

Ura

Od 08:00 do 14:00

Lokacija

Odpri v Google Zemljevidu

Podeželje v mestu Ljubljana - vrtiljak okusov in doživetij s predstavitvijo Prekmurja

 »Dogodki Podeželje v mestu so namenjeni promociji kmetijstva ter zbliževanju podeželja z mestom in obratno. Na njih se dogaja marsikaj zanimivega, poučnega, okusnega in prijetnega. Še posebej, kadar sta vreme in vzdušje ravno prava.«

Podeželju v mestu Ljubljana bo ponovno zaživelo v soboto, 23. septembra. Na Pogačarjevem trgu se bo prodajalo in kupovala, pelo in izmenjevalo mnenja in izkušnje klepetalo. S ponudbo svojih pridelkov in izdelkov bo med 8. in 14. uro potekala predstavitev kmetij. Med njimi boste našli pridelovalce Ptujskega lüka, avtohtone sorte čebule, ki je na trgu Evropske unije zaščitena z geografsko označbo ter vse bolj prepoznavnega slovenskega česna. Srečali boste pridelovalce lešnikov in različnih semen, ki jih predelajo v izjemna olja in namaze, nagrajenih na ocenjevalni razstavi Dobrote slovenskih kmetij. Kramljali boste lahko s pridelovalci zelišč, ki radi razkrijejo čarobne učinke tradicionalnih pripravkov ter spoznali rejce z mlečnimi in mesnimi izdelki. Za tiste, željne novih ostrih okusov, pa z razstavljavci razkrivali skrivnosti pekočega čilija in slovenskega gina. Na stojnici Združenja turističnih kmetij Slovenije boste lahko dobili obsežen katalog s ponudbo družinskih kmetij, ki jih lahko obiščete med počitnicami, na izletu ali ob družinskem praznovanju. Te so različne, a podobne v želji, da gostoljubno odprejo vrata svojih domov ter vsem ljubiteljem podeželske tradicije in aktivnega oddiha v naravi, pričarajo domačnost in nepozabna doživetja.

V sodelovanju z Lisztovim inštitutom se bodo tudi tokrat na dogodku predstavili obrtniki in mali kmetje, predstavniki madžarske manjšine v Prekmurju. V središče bodo postavljeni lokalni okusi, ki zaznamujejo čas trgatve. Kmetje vas bodo pričakali z izbranimi vini in posebnimi jedmi. Na dogodku boste imeli priložnost okusiti prekmurski bograč in gibanico. Prava paša za oči bodo ročno izdelani lonci in lesene posode z edinstvenimi motivi ter medene dobrote.

Družinam prijazna prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom ter namenjena druženju ob poučnih delavnicah. Pridružite se lahko delavnici brihtne kuharice Tanje, ki bo pripravljala palačinke s pirine moke, ki jo bo mlela v mlinčku na mlinčku in jih bistro posladkala z domačimi jabolki ali pripravila slane z dodanimi divjimi rastlinami. Morda pa se preizkusite v družabni igri Ples divjega petelina in izveste kaj novega o prepletenosti življenja petelina in človeka.

Program z ljudsko glasbo in plesom se bo pričel ob 10. uri. Ljudske napeve bodo igrali in upodabljali člani Folklorne skupine Groblje pod vodstvom Franca Hriberška. Oblečeni v kostumih iz obdobja od 1860 do 1900, bodo obiskovalce popeljali v živahno in veselo plesno zgodbo gorenjskih delovnih plesov. Dogodek bo moderiral Franci Peternelj.

Luštno bo. Lepo vabljeni, da raziščete in doživite utrip Podeželja v mestu Ljubljana!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organizator dogodka je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Lisztovim inštitutom ter Ljubljanskimi parkirišči in tržnico.


20230415 103850

Ta stran uporablja piškotke


Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.