Iskanje Iskanje

Podeželje v mestu - čas velike noči in Prekmurje se predstavi

Datum

Sobota, 15. 4. 2023

Ura

Od 08:00 do 14:00

Lokacija

Pogačarjev trg

Odpri v Google Zemljevidu

Številni podeželski običaji so povezani z velikonočnim časom in prebujanjem narave. Takrat zaživi slovensko podeželje in zadiši po domači hrani. Na Podeželju v mestu, ki bo zaživelo v soboto, 15. aprila, med 8. in 14. uro, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, se bodo s svojimi pridelki in izdelki predstavljali slovenski kmetje. Posebno mesto bo namenjeno predstavitvi kmetov in rokodelcev madžarske manjšine v Prekmurju. Prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom. Gre za soboto pred belo nedeljo, ko se tradicionalno prihrani nekaj jedi velikonočnega žegna in dela bele pirhe.

Na stojnicah se boste srečali z gospodarji kmetij, ki radi kramljajo in predstavijo svoje pridelke in izdelke, ki sodijo v nakupovalno košaro ljubiteljev okusa tradicije in kulinarike slovenskega podeželja. Odlične mesnine in krušni izdelki, vina, sokovi, siri, olja, sadje, zelenjava, med in še kaj. Med njimi tudi izdelki, ki nosijo znake kakovosti Dobrote slovenskih kmetij.

Na Podeželju v mestu bo poskrbljeno tudi za tiste, ki boste obisk dogodka izkoristili za hitro sobotno kosilo. Cvrli se bodo langoši in kuhale kulinarične dobrote s Prekmurja. Kmečka tržnica bo pravo mesto tudi za ljubitelje izdelkov narejenih iz volne ter različnih materialov, ki jih najdemo v naravi.

Dogajanje na Pogačarjevem trgu bo spremljal kulturni program z očarljivo glasbo in plesom. Z njim bomo pričeli ob 10. uri. Ljudske napeve bo igrali in upodabljali člani Folklorne skupine Vodice pod vodstvom umetniškega vodja Marka Kosmača. Obiskovalce Podeželja v mestu bodo popeljali v živahno in veselo plesno zgodbo gorenjskih delovnih plesov. Dogodek bo povezoval Franci Peternelj, pomen velikonočnega obdobja, ki traja še sedem tednov po veliki noči, bo predstavil ljubljanski stolni prošt Jožef Lap.

Pridružite se lahko delavnici peke pirinih potičk z uporabo malce pozabljenih skrivnostnih rastlin, izdelavi belih pirhov, ki so del krščanske tradicije bele nedelje in se preizkusite v družabni igri Ples divjega petelina. Ta odkriva prepletenost življenja divjega petelina s človekom in je nastala v sklopu projekta LIFE-IP NATURA.SI.

Lušno bo in upamo, da bo tokrat vreme ravno pravo. Lepo vabljeni!

Organizator dogodka Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Lisztovim inštitutom in Ljubljanskimi parkirišči in tržnicami.

336311348 738699464599185 5356268085767573181 N

Ta stran uporablja piškotke


Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.