Iskanje Iskanje

Festival ciderja in sira: ko se združita slovenska tradicionalna pijača in vrhunski siri

Datum

Sobota, 22. 6. 2024

Ura

Od 11:00 do 20:00

Lokacija

Odpri v Google Zemljevidu

Prihaja Festival ciderja in sira: ko se združita slovenska tradicionalna pijača in vrhunski siri

Ljubljana, 22. junij 2024, od 11. do 20. ure - Obeta se nadaljevanje lanske uspešne edicije dogodka Slovenski dan ciderja, ki se je letos prelevil v Festival ciderja in sira. Dogodek bo potekal v soboto, 22. junija, na nabrežju pri Pogačarjevem trgu v Ljubljani, namenjen pa bo spoznavanju slovenske tradicionalne pijače iz jabolk in vrhunskih sirov.

 Osrednji del festivala bodo predstavljali slovenski proizvajalci jabolčnika (ciderja) iz celotne Slovenije, ki bodo za okušanje ponudili široko paleto ciderjev različnih stilov. Na voljo bodo tudi tuji ciderji. Spoznali boste lahko ponudnike: Pivomat, Malner cider, Repovž, Medikart, Karlovček, Kmetija Matic, Slodar ter ciderclub.si in NORD s francoskimi ciderji. Na festivalu se bodo predstavili tudi unikatni siri Golden Ring Cheese, ovčarska kmetija Urban in siri s suho zorjeno govedino Gorenc Delikatessen.

 SPODBUJANJE LOKALNIH IZDELKOV

»Ciderji in siri že dolgo predstavljajo pomemben del različnih kulturnih tradicij po vsem svetu. Se naravno dopolnjujejo in ustvarjajo navdušujočo kulinarično izkušnjo, zato ima dogodek izjemno vrednost pri spodbujanju lokalnih izdelkov s promocijo. Hkrati pa nas povezuje z mednarodno kulinarično skupnostjo«, pove Boštjan Pečar iz Malner ciderja, eden izmed organizatorjev.

 OHRANJANJE SLOVENSKE TRADICIONALNE PIJAČE

Mnogim znana pijača pod različnimi imeni kot so mošt, tolkec, tokovc, bunkovc, žvižgovc ipd. dobiva prepoznavnost pod mednarodnim imenom cider in velja za slovensko tradicionalno pijačo.

Kljub temu da Slovenija ponuja vrhunsko kakovost sadja, se fermentirane pijače iz jabolk nikoli niso prebile na tržišče in ta potencial je ostal neizkoriščen.

 POIMENOVANJE CIDERJA
V Sloveniji trenutno nobena rešitev ni idealna za poimenovanje, saj je tudi beseda jabolčnik različno razumljena po različnih regijah. Medtem ko nekje jabolčnik pomeni jabolčno vino, na Primorskem pomeni jabolčni sok. V tujini je ista pijača poznana pod imeni cider, cidra in podobnimi. Pridelovalci si z navedbo imena cider na steklenici zagotovijo prepoznavnost med tujci, turisti in osveščenimi potrošniki, ki pod imenom cider natančno vedo, kaj se v steklenici skriva.

OD SADOVNJAKA DO STEKLENICE

»Nastanek ciderja se prične že v sadovnjaku. Kakovost in količina jabolk sta močno odvisni od vremenskih pogojev, bolezni ter škodljivcev. Neugodne vremenske razmere, kot so pozne pozebe, toča ali dolgotrajne suše, lahko močno zmanjšajo pridelek in posledično vplivajo na proizvodnjo ciderja«, pove Aleš Fridl, iz Pivomata, organizator festivala. Pri Pivomatu izdelujejo tudi poseben cider s hmeljem. Prihajajo iz Kozjega, Šmarje pri Jelšah, kjer obdelujejo travniški nasad bobovca, staro sorto jabolk. 


Festival Cs Social 14

Ta stran uporablja piškotke


Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.